Etkili Proje Yönetimi İçin Liderlik Yetenek ve Becerileri – 5


Proje Yöneticisinin Uyumu

Proje yöneticisi, zaman zaman stresli durumlarla karşılaşabilir. Proje riskleri, sorunlara dönüşür,  başarılı olmak için kritik dönüm noktalarına gelebilir. Sorunları paydaşlara iletme, uygulanabilir alternatifler geliştirme ve proje planlarını güncelleme sürecine ek olarak paydaşların olumsuz yaklaşımları eklenir. Baskı altında sorunları etkin şekilde çözmek kolay olmayabilir. Proje Yöneticisinin kendini kontrol edebilmesi, kurum ve proje hedefleri ile uyumu sağlaması gerekir. Bu uyumu değerlendirmek için bazı sorular aşağıdadır;

  • Proje yöneticisi, potansiyel olarak stresli durumlarla karşılaştığında, özellikle de ilgili diğer kişiler olmadığında, sakin ve toplayıcı mıdır?
  • Proje yöneticisi, proje ekibini, kriz durumlarında toparlamakta, sağlam değerlendirmelere ve mantıklı çözümlere yönlendirmekte iyi midir?
  • Proje yöneticisi sonuca varmaktan, aceleci veya kolaya kaçan kararlar almaktan kaçınıyor mu?

Bu sorulara verilen olumlu cevaplar, baskı altında serin olan bir proje yöneticisinin işaretleridir.

Proje Yöneticisi Takım Oluşturma Becerileri

Proje ekibi ne kadar büyük olursa , ekibin bir bütün olarak iyi koordine edilmesini, üretken ve yüksek performans göstermesini sağlamak işi o kadar karmaşık ve zorlu olur. Proje Yöneticisinin, farklı bireyleri (çeşitli kişilikler, motivasyonlar, yetenekler ve tutumlar) ve fonksiyonel departmanları (belirli teknik uzmanlığa, yönetim stillerine ve potansiyel olarak çelişen çıkarlara sahip) bir araya getirmesi gerekir. Bu durum, rol ve sorumlulukların, kişilerarası iletişim becerilerinin ve başkalarını etkin bir şekilde etkileme ve motive etme konusunda güçlü bir yaklaşım gerektirir. Proje yöneticisinin takım oluşturma becerilerini değerlendirirken dikkate alınması gereken bazı sorular aşağıdadır;

  • Proje yöneticisi, proje ekibini ve paydaşları proje hedeflerine öncelik verme ve gayret gösterme konusunda etkileyebiliyor mu?
  • Proje yöneticisi, çatışmalarla ve farklı kişilik tipleriyle etkin bir şekilde başa çıkmak için gerekli kişilerarası iletişim becerilerine sahip midir?
  • Proje yöneticisi ekip üyelerine, ekip üyeleri Proje Yöneticisine güven duyuyor mu?
  • Proje yöneticisi kurum içi çatışmaları ve departmanların farklı çıkarlarını anlıyor ve bunları dikkate alıyor mu?

Bu sorulara verilen olumlu cevaplar, iyi bir takım oluşturma becerisine sahip bir proje yöneticisinin işaretleridir.

Proje Yöneticisi Problem Çözme Becerileri

Proje yürütme sürecinde, sorunlar ortaya çıktıkça, Proje Yöneticisinin ve ekibin bu sorunları en uygun ve etkili şekilde çözmeleri beklenir. Proje Yöneticisi, farklı problemleri çözmek için kullanılacak araç ve teknikleri biliyorsa, proje ekibinin projenin başarısına güveni artar. Problem çözme becerileri, genellikle geçmiş proje sorunlarıyla ilgili deneyimlerin bir sonucu olarak edinilir. Çalışanlar, geçmişte yaşanmış benzer durumlarda işe yaramış veya başarısız olmuş teknikleri hatırlama eğilimindedirler. Deneyimli Proje Yöneticileri, geçmişe yönelik bilgi ve deneyimleri bulma ve etkin bir şekilde değerlendirme konusunda gereken hassasiyeti göstermelidir. Proje Yöneticisinin problem çözme becerilerini değerlendirirken dikkate alınması gereken bazı sorular aşağıdadır;

  • Proje yöneticisi, problem çözme araç ve teknikleri hakkında bilgi sahibi mi?
  • Proje yöneticisi, belirli bir durum veya problem için hangi tekniklerin uygulanacağını (veya dikkate alınması gerektiğini) anlama kapasitesine sahip midir?

Bu sorulara verilen olumlu cevaplar, iyi bir problem çözme becerisine sahip bir proje yöneticisinin işaretleridir.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 × 2 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.