Etiket arşivi: sağlık

Neden Akıllı Firmalar Aptalca Şeyler Yaparlar?

Şirketler, akıllı olmak zorundadırlar. Firmaları akıllı yapan akıllı insanlardır ve aptalca şeyleri yapanlar da akıllı insanlardır.

Akıllı insanlar genellikle aynı hatayı iki kere yapmazlar ama bu ilk hatalarını ya da aptallıklarını her an yapabilirler.

Ortak Karar

Bazen, bir şey yapılacağı zaman bir çok kişinin ortak kararına ihtiyaç duyulur çünkü sorumluluk paylaşılsın, istenir. Bir problemin çözümüne çok fazla kişiyi karıştırmak daha çok veri, farklı bakış açıları ve çözümler, bu çözümlere ilişkin daha fazla eleştiri anlamına gelir.

Birden fazla tarafı her konuda bir araya getirmek ve ortak bir karar çıkartmak karar almayı zorlaştırabilir. Herhangi bir durumu az sayıda insana kanıtlamak çok insana kanıtlamaktan daha kolaydır. Bu tip durumlarda durumu ortaya koyanlar veya çözüm üretenler, istenmeyen kişi ilan edilebilirler.

Alışkanlıklar

Şirket içinde, belirli konularda, yerleşmiş inançlar, alışkanlıklar var ise karar alma süreci zorlaşır. Alınacak kararlar bu inanç ve alışkanlıklara göre verilirken bir çok kusur görmezden gelinir.

Yerleşmiş inançlar ve alışkanlıklar başarı için belirleyici öneme sahiptirler. Önemli olan yanlış yöne sapılmaması ve başka problemlere yol açmamasıdır.

Patronlar

Patron, şirket için doğru olduğunu “şahsen” düşündüğü ya da sadece sevdiği için bir şeyleri başlatıyorsa tehlikeli çanları çalmaya başlar. Çünkü patronla ters düşmek kariyer riskidir, dediğini yapmak şirket için doğru değilse yapanı aptal durumuna düşürebilir. Kimse bile bile aptallık yapmak istemez.

Patronlarımızın haklarını yemeyelim, onlar akıllıdır. Bir anda bir şey fark ederler, kafalarında mevcut işleri ve öncelikleri gözden geçirirler ve başlattıkları şeyi akıllı bir platforma oturturlar.

Uzmanlar

Akıllı insanlar diğer akıllı insanlara hayranlık duyarlar. Örneğin coğrafya konusunda bilginiz yoksa o konuda bir danışman tutarsınız ve o size (sandığınızın aksine) dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyebilir.

Bazı uzmanlar kendi alanları dışındaki konularda da hazırlıklıdırlar. Örneğin bir pazarlama probleminiz olduğunu söyleseniz size farklılaşın, değişin diye bir öneriyi anında getirebilirim. Bir işe yarar mı, bilmem 🙂

İyi haberler

Şirketler, rakiplerinin, müşterilerinin, devletin, denetçilerin saldırısına maruz kalabilirler. Böyle durumları hasır altı edip, sürekli iyi haberleri duyurmak ve yayınlamak iyi bir tercih değildir. Bazı yöneticilere astları kötü haberleri asla duyurmayarak onunla uğraşmak istemezler. Yönetici “bana problem getirmeyin çözüm getirin” havasında olabilir. Kötü haberlerde, problemlerde iş hayatının birer parçasıdırlar.

Saçmasapanlıklar

Çok çeşitli örnekler verilebilir. Şirket vizyon ve misyonunda insana değer verdiğini yazan firmaların aksine uygulamalarını görebilirsiniz. Şirketin karı düştüğünde bunun sorumlusu olan yönetici ve pazarlamacılar yerine zararda hiç payı olmayan çalışanlar  işten çıkartılabilir.

Bütçeler

Hazırlanan bütçeler yönetim seviyesinde belirli bir yüzdede kesilir. Bütçeyi hazırlayanlar bu kesintiyi tahmin ederek ve şişirerek hazırlamışlardır. Kimin kimi kandırdığı belli olmayan aptalca bir döngü yaşanır. Bazı şirketlerde bütçeler formalite için hazırlanır, ne yıl içinde uyulur ne de bundan kimse rahatsız olur.

Açgözlülük

Şirket, “sırf kazanmak” için oynuyorsa kurallara, kanunlara ve etik kurallara tam anlamıyla uymayacaktır.

Kibir

Açgözlülüğün ikiz kardeşi kibirdir. Eğer bir şirket Tanrı’nın lütfu olduğunu düşünüyorsa orada kibir var, demektir. Bu şirketler kendilerini dünyevi şeylerin (yasalar, kurallar vb.) üstünde görerek davranırlar.

Eğer size saygıları yoksa

imageSizi sürekli eleştiren ve yaptığınız her şeyde negatif ve küçümseyen bir tavrı olan patronunuz var diyelim. Sadece “patron” olduğu için saygı duyulmalı mıdır? Eğer patronun sizden daha iyi olduğunu veya böyle bir tavrı hak ettiğinizi düşünüyorsanız tabiki saygı göstereceksiniz ama bu başka bir problemin varlığını gösterir. Yani sağlıklı olmayan bir durum olduğunu.

Her halukarda doğru dürüst muameleyi hak etmek için işinizi en iyi şekilde yapmanız gerekir. Eğer yaptığımız işin objektif olarak iyi olduğunu düşünüyorsak – ki bazen kendimizi kandırdığımız olabilir, ve buna rağmen gereksiz şekilde eleştiriliyorsak, buna izin veriyoruz demektir. Ama işimizi gerçekten iyi yapamıyorsak daha iyisini yapabilmek ve bu suretle saygıyı hak edebilmek için yollar aramamız gerekir.

Hakaret ya da aşağılayıcı sözlere maruz kaldığınızda;

Mücadele edebilirsiniz

Bu durumda patronunuza yapıcı eleştirilerini dinleyebileceğinizi fakat kötü muamele istemediğinizi söyleyebilirsiniz. Eğer buna rağmen size kötü davranmaya devam edecekse onun parasını kendi zamanınızı israf etmeye gerek yoktur. Hem ruhsal hem de fiziksel sağlığınız açısından alternatifleri düşünmeye başlayacaksınız.

Bu tipteki ezici haraketler genellikle astın üstüne tepki vermediği, şikayet etmediği durumlarda devam eder. Büyük olasılıkla bu saldırgan tavrı durdurma konusunda ciddi olunursa tavır değişebilecektir. Burada halk deyimiyle “patrona posta koymaktan” bahsetmiyorum. Sadece rahatsızlığınızı dile getirmekten bahsediyorum.

Bazen büyük kurumlarda işi resmi şikayete taşımakta mümkündür fakat bu durumda başkalarının düşmanlığını kazanma, misilleme ya da durumun daha kötüleşmesine yol açabilirsiniz. Bu zor bir karardır,  dikkatli olmak gerekir. Çünkü geri tepebilir.

Kabullenmek

Bu durumda patronunuza saygı duyulmayı hak etmeyen biri olduğunuzu söyleyebilirsiniz. Zaten siz böyle düşünüyorsanız başkasının size saygı duyması da doğru olmayacaktır. Eğer kendinize olan saygınızı yitirmişseniz zor bir durumdasınız demektir. Çünkü muhtemelen başka iş bulamayacak şekilde niteliklerinizin yetersiz olduğunu, yaşınızın geçtiğini vb. şekilde düşünüyorsunuzdur. Sizin özgüveninizi yenilemeye ve cesarete ihtiyacınız var demektir.

Ayrılmak

Eğer bir şeylerin düzelmeyeceğini düşünüyorsanız işten ayrılmak son çare olarak karşınıza çıkar. Benim inancım mutlu ve verimli olabileceğiniz başka bir yerde çalışacağınıza hakaret ve aşağılanma ile bir yerde çalışmanızın doğru olmadığı yönünde. Bu şekilde sağlıksız bir ortamda sizden iş çıkmasıda beklenemez, işte çıkmaz zaten.

Beynini kullan – 5

Fazla kilolarında beyne olumsuz zararları olduğunu biliyor muydunuz? He ne kadar yazıma sağlık dışı konularla devam etmeyi istesemde asıl önemli olan tarafın bilinçli olarak sağlıklı yaşamayı istemek ve bunu başarmak olacağını düşünerek daha fazla bilgi vermenin yerinde olacağı kararına vardım.

59. Spor yaparken hareketler yada setler arasındaki molalarınızı 20 saniye yerine 60 saniye yaparsanız %14 daha fazla kalori yakarsınız.

60. Evde oturup TV seyrederken ellerinizi açıp kapayarak, yada derin nefes alıp bırakarak egzersiz yapabilirsiniz. Traş olurken ayak bileklerinizde yükselip alçalarak ayak bileklerinizi güçlendirebilirsiniz. Bilgisayar kullanırken ayaklarınızı dizlerinizden kaldırıp indirebilirsiniz. Egzersizi her yerde yapabilirsiniz. Oturduğunuz yerde yapacağınız hareketler beyninize daha fazla kan pompalanmasını sağlar.

61. Su için ama bunu çay ve kahve ile yapmayın. Her gün sabah kalktığınızda, saat 10:00’da akşam saat 16:00, 18:00, 20:00 ve yatmadan önce 2 bardak su için. Daha fazla içebiliyorsanız ne ala.

62. İşyerinde oturduğunuz yerde her saat başı esneme hareketleri yapın.

63. Öğün atlamayın. Beninizi düzene alıştırırsanız çok rahat edersiniz ama düzeni bozarsanız beyninizde ona göre davranır. Yani düzenli yerseniz kalorileri yakma emri verirken düzenli yemediğinizde olası aç kalma durumlarına karşı stok yapar yani yağ…

64. Kilo verme konusunda gerçekçi hedefler koyup uzun vadeli planlar yapıp uygulamalısınız.

65. Uyandıktan bir saat sonra kahvaltı yapın.

66. Korkularınızla barışın. Beyninizde sürekli tekrar eden korkularınız olduğundan daha fazla sizde olumsuzluk yaratabilir. Korkularınızla yüzleşin, kabullenin ve onlarla barışık yaşayın. Yada üstüne gidip yada başka yollarla ortadan kaldırın.

67. Sabah kalvaltıdan önce içine limon sıkılmış sıcak su için.

68. İyi bir uyku için yapılması gerekenleri yapın.

69. Masanız, odanız ve çevrenize sizi motive edecek resimler yerleştirin. Beyin iyi resimlerle tetiklenerek pozitif düşünmeye daha kolay başlar. Hatta yarış kazanan bir atletin resmi yada bir yaralıyı kurtaran itfaiyeci resmi beyniniz farklı etkileyecektir.

70. Karanlıkta görmeye çalışmak beyin için iyi bir egzersizdir. Bazı şeyleri ellerinizle tanımaya çalışın. Hatta gerçekten karanlık bir odada yürümeye çalışmak, objeleri tanımaya çalışmak iyi bir beyin egzersizidir.

71. Bir görüşe göre yatmadan önce 45 dakika yumuşak müzik dinlemek beyni uykuya hazırlamak için birebirmiş.

72. Sigarayı bırakın. Ciğerleriniz kadar beyninizede zararı çok yüksek.

73. Emniyet kemerini mutlaka takın. Kaza anında en son vurmak isteyeceğiniz yer kafanız olmalı.

74. Kafanızı daha entellektüel işler için kullanın güneşin altında kızaracak bir şey olarak değil. Güneşten mutlaka ve mutlaka kafanızı koruyun. Ben MS’li olduğum için bana 2 kat yasak bir kural bu.

75. Alkol sonrası sabah kalktığınızda başınızın ağrıyor olması yatmadan önce yeterince su içmemenizden kaynaklanır. Hiç canınız istemese bile ağzınızı gerekiyorsa musluğa dayayıp yinede su için ve öyle yatın.