Yalancıyı yakalamak

Herkes kendinden sorumludur ve diğerlerinin ne kadar etik davranıp davranmayacağını kontrol edemezsiniz. Birisi siz kandırmaya ya da yanıltmaya çalıştığında onu uyarır mısınız? İşte şimdi size kandırmaya çalışanların neler yaptığından bahsedeceğim.

Aslında bu tip kötü davranışlar yalan söyleme davranışı ile bağlantılıdır. Ses tonu, vücut dili, göz hareketleri vb. belirli ipuçları verir. Bazıları bu konuda o kadar uzmanlaşmışlardır ki yalan makinesi olmadan anlamanız mümkün değildir. Ama burada size söyleyeceklerim belki biraz olsun işinize yarar.

Birinci olarak çok dikkatli bir şekilde karşınızdakini izlemeniz, kurduğu cümleleri çok iyi dinlemeniz gerekmektedir. Söylediği ya da söylemediği, nasıl söylediği ya da söylemediği önemlidir.

Bakalım neler yapıyorlarmış;

Önyargılar, ihtiyaçlar ve istekler
Hepimizin önyargıları, inançları ve istekleri vardır. Bunları bilen biri bunları kullanarak vermek istediği mesajı sizin ikna olacağınız şekilde verebilir. Eğer tam anlamıyla sizin istek ve inançlarınızla örtüşen şeyler içeren mesaj alıyorsanız şüphelenebilirsiniz.

Karmaşıklaştırma
Bazı durumlarda karşınızdaki özel ve teknik terimler kullanarak konuyu karmaşıklaştırabilir ve çok önemliymiş ya da önemsizmiş gibi göstererek asıl noktadan uzaklaşmanızı sağlayabilir. Örneğin saat 11:00’de Ahmet’in hala gelmediğini söyleyerek sizi kışkırtabilir ama ya Ahmet 11:01’de gelmişse…

Tutarlı belirsizlik
Anı şeyi hep farklı şekillerde söyleyerek yalanın gizlenmesidir. Siz aynı konuda sürekli farklı bir şey duyduğunuz için farklı bir şeyler olduğunu düşünebilirsiniz.

Yalanı güvenceye almak
Burada karşınızdaki bir yalanın ardına başkasını gizlemektedir. Eğer siz birinci katmandaki yalanı yakalarsanız hemen ikinci katmandaki yalanı devreye sokmaktadır. Eğer birinin yalanını yakalarsanız sonradan söylediklerinden şüphelenmelisiniz.

İnandırıcılık
Bazıları sizi inandırıcılıkları ile ikna etmeye çalışırlar. Eğer size söylenen “çok mantıklı” ise şüphelenebilirsiniz.

Kaçış yolu bırakmak
Eğer karşınızdaki kendisine bir açık kapı bırakıyor, kaçış yolunuda garantiliyorsa söylediklerinin en azından bir kısmının yalan olduğunu düşünebilirsiniz.

Başkasının kelimeleri ile konuşmak
Karşınızdaki, eğer size başkalarından gelen bir bilgiyi aktarıyorsa sonradan “yanlış anlamışım” gibi mazeretleride hazırlamış olabilir.

Kim nasıl yalan söyler kısmında birkaç ipucu verdim diye düşünüyorum. Peki ya siz bir yalanı yakaladığınızda ne yaparsınız?

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 + eight =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.