Proje Yönetimi Başarı Ölçütleri – 1

Yatırımın Geri Dönüşü – (Fayda/Maliyet) x 100

Projeye yapılan yatırımın faydaya bölünmesi ile bulunur. 100 ile çarpmak yatırılan her liraya geri dönüşü yüzdesel değerini bulmayı sağlar. Fayda, elde edilen kar, maliyet düşüşü, çıktı kalitesinin artması gibi düşünülebilir. Önemli olan parasal değerini ifade edebilmektir. Maliyetler, projenin dolaylı (genel giderler vb.) ve doğrudan (personel, ekipman vb.) tüm maliyetleridir.

Verimlilik

Her birim girdinin ürettiği çıktı ile bulunur. Verimlilik ölçütleri, proje ekibinden ve diğer girdilerden ne kadar yararlandığınızı gösterir. Kaynaklar sadece personel olarak değil, ekipman, malzeme, dış kaynak vb. olarakta görülmelidir. Şirketler genellikle çalışan başına geliri anahtar ölçüt olarak kullanmaktır. Çalışan başına düşen gelir, çalışanın şirkete maliyetine bölünür. Bu orana “Çalışan Verimlilik Oranı” denir. Diğer verimlilik ölçütleri, çalışan başına düşen proje sayısı, çalışan başına üretim miktarı vb. olabilir. Doğru verimlilik ölçütlerini seçmek için, ölçülmekte olan çıktının, müşteriler için bir değer yaratıp yaratmadığını belirlemek gerekir.

Kalitenin Maliyeti – Kalite Maliyeti / Gerçekleşen Maliyet

Kalitenin maliyeti, bir işin ilk defada doğru yapılmamasından dolayı kaybedilecek para miktarıdır. Şartname şartlarını veya beklentileri karşılamayan ürün veya hizmetler ortaya koyan toplam işgücü, malzeme ve genel maliyetleri içerir. Bu maliyetlere ek olarak denetim, yeniden çalışma, aynı işi tekrar yapma, kusurlu ürünler, değiştirmeler ve geri ödemeler, şikayetler, müşteri kaybı ve itibarın zararı sayılabilir.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

19 + seven =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.