Proje Yöneticisi Teknik Uzman Olmak Zorunda Mı?

Proje başarısızlıklarının sebeplerinden birisi yanlış proje yöneticisinin atanmasıdır. Yanlış proje yöneticisi, proje için bir kabus olabilir. 

Çoğu firma teknik konularda uzman (mühendis vb.) kişileri proje yöneticisi olarak tercih ediyor. Teknik bilgi ve beceri gerektiren projelerde  bunun önemli olduğu düşünülüyor.

Teknolojiye hakim olmak, gerekli teknik bilgiye sahip olmak projelerde gerçekten çok önemli. Ne var ki aynı kişilerin ekiplerini de profesyonel bir şekilde yönetmeleri, otorite kurmaları, iyi iletişim içinde olmaları gerekiyor.

Çoğu zaman proje konusunda teknik bilgiye ve becerilere sahip olmak insanları yönetmeye yetmiyor. Ekip(insan) problemlerine teknik yaklaşımlarla çözüm bulmak mümkün olmuyor.

Teknik ve insan yaklaşımını  birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Teknik uzmanların aşağıdaki konularda kendilerini geliştirmeleri ve dönüştürmeleri önemlidir;

Teknik Odaklılık Kadar İnsan Odaklılık

Bir kişinin işini başarması için “doğru” yeterliliğe (işi yapabilecek bilgi ve deneyim), motivasyona (isteyerek yapmaya) ve tutuma (işi sahiplenme) sahip olması gerekir. Teknik uzmanların proje ekibinin teknik yeterlilikleri kadar motivasyon ve tutumlara ilgi göstermeleri gerekir. Ortak bir hedefe ekibi odaklayabilmelerinin yolu budur. Proje ekibinin potansiyeli ancak buy olla ortaya çıkarılabilir.

Ölçemediklerinin Öneminin Farkında Olmak

Sayısallaştıramadıklarımızı ölçemediğimiz ve ölçemediklerimizi yönetemediğimiz düşüncesiyle mekanik davranmak doğru değildir. Projeler sayısallaştırılabilen ve sayısallaştırılamayan değerler bütünüdür. Ölçemediğimiz şeylerin çok ciddi etkileri olabilir. Yönetim matematik ve sezgilerin birleşimidir. Doğru kararları vermek için yeterli bilgiler her zaman olmayabilir. Belirsizliklerin çok olduğu projelerde mantık, deneyim ve sezgiler bir arada karar vermemizi sağlarlar. Teknik uzmanların sadece “sayılar” üzerine kurdukları dünyadan çıkmaları gerekir. Proje ekibi makine gibi düşünülmemelidir.

Mükemmelliği Değil Başarıyı Kovalama

Yönetim sanatı mükemmellik yerine sürekli gelişimi odağına alır. Yöneticiler veya yönetim için tek bir doğru yoktur. Daha iyiyi hedeflemekle mükemmeliyetçiliğin birbirine karıştırılmaması gerekir. Yöneticilerden şirket ve kural kısıtlamaları altında işleri başarmaları beklenir. Projelerde başarının tanımı hedeflere ulaşmak, paydaş gereksinimlerini karşılamak ve müşteri memnuniyetini yakalamaktır. Mükemmellik beklentisinin getireceği davranışlar ekibin motivasyonunu ve Proje Yöneticisine karşı güvenlerini kaybetmelerine yol açar.

İlgi Duyduğunu Değil Yapılması Gerekeni Yapmak

Bazı deneyimli ve bilgili Proje Yöneticileri işin iyi yapılmasının yolunu kendilerinin yapması gerektiğinden geçtiğini düşünürler. Özellikle Proje Ekibinin işini iyi yapmadığı durumlarda böyle davranırlar. Tekrarlanan hataların sebebi budur. Yapılan hatadan ders çıkarmak yerine sadece çözmek başka sıkıntıları beraberinde getirir. Ekibin performansı Proje Yöneticisinin performansını gösterir. Proje Ekibinin işini doğru yapması önemli, Proje Yöneticisinin doğru işleri yaptırması önemlidir.

Şirket kültüründe sorumluluk alma konusunda tanımlar, verilen yetkiler net değilse Teknik Uzmanlar sorumluluk almaktan kaçınabilirler. Yaptıkları işin onlara ne fayda sağlayacağı konusunda şüpheleri varsa motivasyonları düşebilir. Kendi kişisel gelişimlerini desteklemeyen konulara uzak durabilirler. Şirketlerin Teknik Uzmanlar konusunda üstlerine düşeni yapmaları şarttır.

Proje İşlerine Değil Üretilecek Değere Odaklanmak

Çalışan bir araba değil satan bir araba yapmak önemlidir. Projelerde yapılan her işte başarılması gerekene odaklanmak ve odağı kaybetmemek gerekir. Proje Yöneticisinin üretilecek değeri bilmesi ve odaklanması önemlidir. Proje Yöneticisinin paydaşlarla empati kurabilmesi ve gereksinimlerinin öneminin farkında olması gerekir.

Narsizm, proje sonucunda ortaya çıkacak ürünlerde gereksiz fonksiyonaliteye, proje sonrası operasyonların önemsenmemesine yol açabilir. Müşterinin yapılanın değerini uzun vadede anlayacağı mazereti başarı getirmeyecektir.

Teknoloji Kadar Yönetim Uzmanı Olmak

Teknik bilgimizle övünebiliriz, bize güç sağladığını biliriz. Fakat yönetim konusunda uzmanlaşmadığımızda bize olan güveni ve saygıyı kaybedebiliriz. Yönetim bilgisi ekip üzerinde profesyonel otorite sağlar. Proje Yöneticisi ekip içinde müzakereci, kaynak yöneticisi, problem çözücü, dinleyen ve arabulucudur.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

three × 1 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.