Yönetici ve Zaman

Zaman o kadar kıymetlidir ki, yönetici her anını yönetebilmelidir. Zaman, kimseyi beklemeyen trendir, kaçırmamanız gerekir. Üstelik “zaman ile ilgili düşüncelerinizi gençken olgunlaştırmanız gerekir”. Bu sözümün anlamını okuyacağınız bir çok otobiyografide görebilirsiniz.

Zaman demişken;

1. Her gün yapabileceklerinizden fazlasını planlayıp yapmaya çalışmalısınız. Ancak böyle gelişme sağlayabilirsiniz. 24 saatten maksimum faydalanmanız gerektiğini unutmayın.

2. Başlamak bitirmenin yarısıdır. Yine bizlere aşina olmayan ama yurtdışında popüler bir söz geliyor aklıma “erkenci kuş, solucanı kapar” derler. Bizde “erken kalkan yol alır” demişler.  Benim önerim öncelikle artık yarım saat daha erken kalkmaya başlamanız. Trafikte kaybedeceğiniz zamanı ofiste geçirin. En azından erken giderek gününüzü planlayacak sakin zamanı yakalamış olursunuz. 

3. İşinizi daha hızlı ve iyi yapacak şekilde programınızı düzenlemeniz, doğru araçları kullanmanız (bilgisayar vb.) ve organize olmanızda fayda var.

4. Yaptığınız programlara sıkıcı bile olsa uymaya çalışın. Özellikle rutin işleriniz var ise nasıl verimi artırıp, hızlandırabileceğinize odaklanın.

5. Eğer 1-2 saat daha çalışmanıza yol açacaksa bile kaliteli iş çıkarmaya çalışın. Yaptığınız her işin yaptığınıza değer olması önemlidir. Yaptığınız işin sonucu önemlidir ne kadar çok çalıştığınız değil unutmayın. Saatlerce ofiste kalarak çok iş yapmış olmazsınız.

6. Değecek işlere enerjinizi harcayın, yönetici gibi davranın – boş işlerle uğraşmayın.

7. Her toplantı sonunda yapılacak işleri, sorumlularını ve çıktıları mutlaka gözden geçirin. Her toplantıdan bir sonuç çıkarmanız gerekir. Birilerinin toplantı notu tutmasını sağlamalısınız.

8. Zamanınızı çalan şeyleri tanımlayın ve hayatınızdan çıkarmaya çalışın.

9. Dakik olun. Kimseyi bekletmeyin, zamana verdiğiniz önemi herkese gösterin. Toplantılara ve görüşmelere mutlaka vaktinde gidin.

10. Size gelen mesajlara ya da telefonlara mutlaka bir an önce yanıt verin. Yanıtlanmamış mesajlar ve geri dönülmeyen telefonlar size problem olarak geri dönerler.

11. Sadece gerekenleri yapın. Abartmayın ve çok detayda boğulmayın.

12. Limitlerinizi bilin. Sorumluluklarınızla (aile, iş, proje vb.) beraber neye ne zaman evet ve hayır diyebileceğinizi bilin. Yapamayacağınız şeylere evet demeyin, sırf zamanı hesaplayamıyorum diyerek sizden istenen her şeye uzun süre vermeyin.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

13 − 1 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.