PMP Hazırlık – Projeye Başlamak – Kapsam – 22

Managing the Project Scope (2021 Update) - PMI Project Management  Professional 2021 Update - Everyone - Skillsoft

Kapsamı Planlamak ve Yönetmek

Proje ekibi, hedeflenen proje sonuçlarına ulaşmak için yapılması gereken tüm işleri tamamlamalıdır. Yapılacak işlerin ne olduğu veya ne yapılması gerektiği, işlerin yapıldığından emin olunması ve doğrulanabilmesi için kriterlerin belirlenmesi gerekir.

Bu konu, ECO’dan aşağıdaki maddelere yöneliktir;

  • Gereksinimleri belirlemek ve önceliklendirmek. (EKO 2.8.1)
  • Kapsamı belirlemek ve kabul kriterlerini tanımlamak (Bitti tanımı). (EKO 2.8.2)
  • İş paketleri oluşturmak.
  • Kapsamı izlemek, yeniden önceliklendirmek ve doğrulamak. (EKO 2.8.3)

Kapsam Yönetimi Planı

Kapsam Yönetimi Planı*, proje kapsamının nasıl tanımlanacağını, geliştirileceğini, izleneceğini, kontrol edileceğini ve doğrulanacağını açıklayan proje veya program yönetim planının bir bileşenidir. Proje yöneticisi olarak, kapsam yönetimi planını geliştirirken proje başlatma belgesine, proje yönetim planına, göz önünde bulundurulması gereken çevresel işletme faktörlerine ve organizasyonel süreç varlıklarına başvurulur.

Kapsam yönetimi planı, gereksinimlerin toplanmasından kapsam bildiriminin yazılmasına ve yapılması gereken işleri ayrıştırmaya kadar uzanan kapsamı yönetmekle ilgili faaliyetleri nasıl yöneteceğiniz konusunda size rehberlik eder.

Not: Kapsam kayması, zaman, maliyet ve kaynaklarda ayarlamalar yapılmadan ürün veya proje kapsamına kontrolsüz genişleme olarak bilinir.

Kapsam Yönetimi Planı

Kapsam Yönetimi Araç ve Teknikleri

Kapsam yönetimi planının geliştirilmesine yardımcı olmak için bazı araçlar ve teknikler kullanılabilir;

  • Alternatif analizi – Bu veri analizi tekniği, farklı yöntemleri belirlemek için kullanılır. Gereksinimlerin toplanması, proje ve ürün kapsamının detaylandırılması, ürünü oluşturmak ve kapsamı doğrulamak ve kontrol etmek vb. konularda tercih edilir. Proje Yönetiminde Alternatif Analizi
  • Toplantılar – Kapsam Yönetimi Planının hazırlanması için ilgili ekip üyeleri ve paydaşlarla toplantılar yapılır. Projelerde Etkin Toplantı Yönetimi

*Referans: Project Management Institute, A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK® Guide) – Sixth Edition, Project Management Institute, Inc., 2017, Sayfa 134-135-136.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

one × 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.