Proje Ekiplerinde Kişilik Tipleri – David Keirsey – 4 – Koruyucular

theresaUyum, çok iş, organizasyon, saygı ve uyumluluğa değer verirler. Sürekli iş yapma peşindedirler. Sistematik, odaklı, işbirlikçi, şirkete ve diğerlerine sadıktırlar.

Koruyucuların Ekipiçi Davranışları

İşlerini tamamlamaya, hedeflerini tutturmaya, tüm kural ve prosedürlere uymaya karşı bağımlıdırlar. Kitabına göre oynarlar ve diğerlerinden de bunu yapmalarını beklerler.

Gerçekçidirler, pratik kavram ve görünümlerle ekibi ele alırlar. Plan ya da gidilecek yol net ise iyimserdirler. İşi bitirirler ama diğerlerindeki kadar dinamizm, yaratıcılık ve stratejik bakış açıları yoktur.

Kişisel zamanlarını bile işin tamamlanması için feda edebilirler. Harcadıkları efor için takdir beklerler. Diğerlerinin verdiği efor ve emek ile ilgili dürüst olduklarına inanırlar. İş, hem evde hem de işyerindedir. Çok uzağa bakmazlar, işi net olarak görürler ve planlamayı iyi niyetli bir çalışma olarak algılarlar. Kendileri ve diğerleri için yüksek beklentileri vardır. Her iş için doğru ve yanlış yollar olduğuna inanırlar. Kısa yollar ya da üstünkörü yapılan işler kabul edilemez.

Kendi becerileri ya da değerleri ile ilgili şüpheleri vardır ve sık sık onaylanmak isterler. Kendilerini iyi ve güvende hissetmelidirler.

Kendilerine ihtiyaç duyulduğunu görmek isterler. Çok çalışırlar ve gerekirse kendilerini ödüllendirirler. Çok çalışmak kadar işi doğru yapmakta önemlidir.

Değişimi tehdit olarak görürler. Olası değişikliklerin yaratacağı engellerin hedefe ulaşmada problem yaratabileceğini düşünürler. Eğer değişim iyi planlanmış ve düşünülmüşse desteklerler.

Sanatçılardan daha az renkli, Rasyonellerden daha az yaratıcı ve İdealistlerden daha az Pratik konuşurlar. Otoriteye saygı duyarlar. İdealist ve Koruyucular genel eleştiriden korkarken, Rasyonel ve Sanatçılar yeni fikir ve bakış açılarına kapılarını açarlar.

Görev bazında projelere atanmayı tercih ederler. İşlerine ve statülerine saygı duyulması önemlidir. Herkes önünde ödüllendirilmekten hoşlanırlar.

Adil olmayan davranışlardan, verimsiz toplantılardan, kötü süreçlerden, organizasyonsuzluktan, elle tutulur hedef ve yön olmamasından ve başarısızlıktan hoşlanmazlar. Haksız eleştiri onlar için çok yıkıcıdır. İdealistler gibi uzlaşmazlıktan, kişisel çatışmalardan ve ekip içi uyumsuzluktan hoşlanmazlar.  İdelistler kadar olmasa da diğerlerine önem verirler.

Koruyucularla Çalışma

Yeni insanlar çalışırken temkinlidirler. Kimle çalıştıklarını ve nereye gittiklerini bilmek isterler. Projenin kndilerine iyi bir şekilde anlatılması ve diğerleri ile iletişime geçmeleri önemlidir.

İşlerine saygı duyulmasını ve takdir edilmesini isterler. Kararlara katılmaları önemlidir. Onlara güvenilmesi ve saygı duyulması önemlidir. Toplantılarda rol ve sorumluluklar ile gündemin netleştirilmesi önemlidir. İyi organize edilmiş ve verimli toplantıları severler. Toplantı öncesi yapmaları gereken çalışma tanımlanmalıdır.

Belirsizliği sevmezler, geleneksel iş etiklerine ve değerlerine bağlıdırlar.

Kendi konularında yeterlilik ve yetki isterler. Diğerlerinin önerilerini dikate almalarını ve yapmalarını beklerler. Ani değişikliklerden hoşlanmazlar. Eğer değişiklik gerekiyorsa iyi bir çalışma yapılmasını beklerler. Geç kalmayı ya da hazırlıksızlığı saygısızlık olarak görürler. Kaytarmadan hoşlanmazlar.

Onlar için problemin kaynağı yeterli analiz yapılmaması, yavaş karar alma, net bir yön olmaması ve iş gecikmeleridir. Onları etkileyebilecek her değişiklikten anında haberdar edilmelidirler. Dışlandıklarını ya da bilgi verilmediğini hissettiklerinde rahatsız olurlar.

Koruyucularla nasıl çalışmalı?

  • Güven verin ve dürüst olun.
  • Uyunlu olun ve doğrudan yaklalın.
  • Zor işlerini ve bağımlılıklarını takdir edin.
  • Zamanlara uyun.
  • İletişim kurun ve ne olup bittiğini paylaşın.
  • Kendi üzerinize düşeni yapın.
  • Ekibe sadık olun.
  • Yoldan çıkmayın.

Kaynak: Human Factors in Project Management – Zachary Wong

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nine + two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.