Serbest Çalışmak – Freelancing – 2

main-kevin-purdy-taxes-write-offs-freelancersBu konuda önerilerime devam ediyorum. Günde kaç saat çalışacağınızı planlayın. Normal bir ofiste çalışır gibi çalışmak belkide en kolayı sizin için. Unutmayın iş yapacağınız kişiler büyük olasılıkla normal mesai saatlerini kullananlar olacak. Hatta sabahları yürüyüşünüzü veya sporunuzu yapıp işe başlayabilirsiniz.

Artık kendi kendinizin insan kaynakları sorumlusu olacağınız için çalışma ortamınızı çalışma süresince sizi rahat ettirecek şekilde organize etmeniz gerekiyor.

Uygun bir masa, sandalye, çöp kovası, kırtasiye, laptop, masa lambası, yazıcı ve telefon ilk malzemeler olacaktır. Özellikle bilgisayar ile çalışırken her 10 dakikada bir kafanızı monitörden uzaklaştırıp farklı yerlere bakmak iyi bir harekettir. Bu esnada el ve kollarınızı esnetebilirsiniz. Saat başı ayağa kalkıp birkaç adım atmakta oldukça faydalıdır. Gözlerinizi yılda bir kez kontrol ettirmenizde fayda vardır.

Bir muhasebeci tutup gelir-gider evraklarını tutmaya başlayın. Aylık rutin işlemleri muhasebecinizden öğrenip eksiksiz yerine getirin. Yaptığınız her iş sonrasında fatura keseceğiniz için fatura kesme konusunda muhasebecinize başvurmalısınız. Benim önerim faturayı verdiğiniz tarihi, ödemeyi aldığınız tarihi, müşterinizin adını ve iletişim bilgilerinide bir yere not etmenizdir. Muhasebecinizden nelerin gider gösterilip gösterilmeyeceği bilgilerini mutlaka alın.

Birkaç bankada hesap açtırın ve internet şubelerine başvurun. Eğer gerekiyorsa çekde almayı düşünebilirsiniz. Serbest çalışmaya geçmeden önce biraz para biriktirmeniz ve en azından birkaç ay hiç para kazanmayacakmış gibi başlamanız gerektiğini sabahki yazımda belirtmiştim.

Serbest çalışmayı seçerken ayda elinize geçecek parayı hesaplarken şimdi elinize geçen aylık net geliri yani maaşınızı esas alın. Diyelim ki bu tutar 100 YTL olsun. Yapacağınız işin tüm vergileri(ötv, gelir vergisi vb.), masraflarınız(sigorta, malzeme, kırtasiye, telefon vb.) vb. çıktıktan sonra elinize en az 100 YTL geçmelidir. Yani net karı %10 olan bir iş yapıyorsanız aylık cironuz en az 1000 YTL olmalıdır.

Her ne kadar serbest çalışıyor olsanızda fatura kesebilmek ve yasal yoldan ticaret yapabilmek için şirket açmalısınız. Bu konuda da bulacağınız mali müşavir yada muhasebeci yardımcı olacaktır.

İşe başlamadan önce yapmanız gereken en önemli şeylerden birisi fiyatlama politikanızı belirlemektir. Hangi talebi nasıl değerlendirip, nasıl teklif vereceğinizi ve emeğinizi nasıl fiyatlandıracağınızı ve nasıl tahsil edeceğinizi, tahsilat politikanızı(işin başında %50, bittiğinde %50 vb.) mutlaka belirlemelisiniz. Fiyatın işe ve müşterinize göre değişkenlik göstereceğini mutlaka hesaba katın.

İnsanlar, bir iş yaparken emir-komuta zinciri yok ise aşağıdaki kriterleri dikkate alırlar;

Eğlenceli mi?

Yeni şeyler öğrenip yeni insanlarla tanışacak mıyım?

Bir sonraki işlerime referans olacak bir iş midir?

Becerebilecek miyim?

İşi tamamladıktan sonra tekrar uğraşmama gereken yan işler çıkacak mı?

Emekliliğinizi ve sağlığınızı düşünerek Bağkur’u yada farklı bir sigortayı düşünmeli masraflarınız içinde yer ayırmalısınız.

Hangi işe ne kadar vakit ve efor harcadığınızı mutlaka tutun. Yaptığınız işlerin harcadığınız efora değip değmemesi çok önemlidir. Değmiyorsa inat etmeyin yönünüzü değiştirin. Mutlaka ajanda kullanın.

Tüm toplantı ve telefon konuşmalarınızı not edin, görüştüğünüz kişilerin iletişim bilgilerini mutlaka kaydedin. Üzerinde çalıştığınız işle ilgili müşterinizin telefonunu cep telefonunuza mutlaka kaydedin.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

nineteen + 10 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.