Eğer birden fazla olasılık olmasına rağmen hepsi riskliyse ne olacak?
Kaan yeni projeye başlamaya çekiniyordu. İş veren firmanın patronundan şöyle bir mesaj gelince iyice tedirgin olmuştu: “Oya Hanım şirketimiz tarafındaki sorumlu kişidir. Fakat bu proje Oya Hanımın ilk tecrübesidir yardımcı olmanızı rica ederim.“
Kaan, Oya’nın projede sıkıntılara sebep olacağından adı gibi emindi. Ama eğer onun çalışmasına karşı çıkarsa işveren tarafından kötü not alacaktı. Eğer sessiz kalırsa o zaman proje kötü gidebilecek, kariyerini riske etmiş olacaktı.
Kaan için her iki olasılıkta riskliydi. (Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık durumu) Şimdi kendinizi Kaan’ın yerine koyun. Gideceğiniz her iki yol da güvenli değil, ne yapardınız?
Ben olsam şunlar yapardım: Birkaç alternatif olasılık daha üretmeye çalışır ve bunları fırsatmış gibi gösterip çıkış yolu bulmaya çalışırdım. Yani kendinize “Korktuğum şeyin başıma gelmemesi için neyi nasıl değiştirebilirim?” diye bir çok kez sormanız gerekiyor.
Kaan’ın opsiyonları Oya’yı kabullenip elinden geleni yapmaya çalışacak ya da işverene Oya’nın projeye katılımının projeye zarar vereceği yönündeki düşüncesini iletecekti. Ve sonuç olarak projenin her şeyden önemli olduğu düşüncesiyle işverene sıkıntılarını açıklamayı tercih etti. Ancak bunu yaparken oldukça nazik ve Oya’nın bu geri çekişten zarar görmemesi için yavaş bir geri çekme önerecekti.
İşveren, Kaan’ın önerisi üzerine Oya’yı geri çekti ama Kaan’ın taahüt ettiği sonuçlara ulaşılması kaydı ile. Ama Kaan akıllı oynamıştı: İşveren, Oya’yı değiştirmeseydi proje ile ilgili olumsuz gelişmelerin sorumluluğunu tecrübesiz birini projeye atayarak üzerine almış olacaktı.
Bu durum işveren tarafındaki diğer sıkıntıyı işaret eder: Bir şeyler kötü gittiğinde Oya’yı değiştirmemesi Kaan’a bahane olacaktı. Öte yandan Oya’yı değiştirmesine rağmen işler kötü giderse neden değiştirdiğini birileri sorabilirdi. Yine aynı ikilemi bu sefer işveren yaşamaktadır.
Bu yüzden, projenin prematüre döneminde tüm sıkıntılar ortaya koyulmalı ve gerekli değişiklikler sessizce yapılmalıdır. İlerlemiş bir projede bu tipteki durumların sonradan çıkması can sıkıcı ikilemler doğurabilir.
Öte yandan Kaan’ın riski minimize edebileceği yolar açılmalı ona projeyi yönetmesinde yardımcı olunmalıdır.
Eğitim içerikleri ve detaylı bilgi;
- Portföy Yönetimi
- Proje Ölçütleri ve Ölçüt Yönetimi
- Projelerde Temel Performans Göstergeleri – KPI
- Proje Yönetimi Dokümanları ve Uygulamaları
- Projelerde Süre Kısaltma Teknikleri
Sipariş vermek için tıklayınız.
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Proje Ekibine Kim Atanmalı?
- Zehirli Projelerden Sakının!
- Proje Yönetiminde Kabul Kriterleri
- Proje Yönetim Ofisi (PYO) Gerekli Mi? – 12
- Projelerde Paydaşların Risk Algılarını Anlamak
- Proje Yönetiminde Yol Haritası
- Proje Takımı Seçim Kriterleri
- Projelerde Önyargı
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 25 – Proje Performans Alanları – 1
- Proje Yönetiminde Paydaş Katılımı Değerlendirme Matrisi