Stratejik Planlama ve Yönetim

Faaliyet alanı ne olursa olsun bütün işletmeler stratejik planlamaya ve yönetime önem vermek zorundadırlar. Stratejik planlamayı ve yönetimi tanıtmadan önce planlama hakkında kısaca bilgi verilmesi yararlı olacaktır.

Planlama; önceden ne yapılacağına, ne zaman yapılacağına ve bunları kimin yapacağına karar vermektir. Başka bir deyişle bulunulan yer ile varılmak istenen yer arasında bir köprü kurma eylemidir.’, ‘Planlama; örgütsel faaliyetleri karşılaştırılmış amaçlara yöneltir.

Planlama süreçsel bir yönetim işlevidir. Bu sürecin ise üç temel öğesi bulunmaktadır.

A – Mevcut Durumun Değerlendirilmesi; Etkili planlamanın temeli, mevcut durumun belirlenip değerlendirilmesine bağlıdır. Yöneticiler, işletmelerin güçlü ve güçsüz yönlerini analiz ederken, örgütsel amaçlara ulaşmak için materyal, işgücü, para, teçhizat vb. kaynakların durumuna da bakmaktadırlar. Böylece rasyonel planların yapılması söz konusu olmaktadır.

b- Zaman Etmeni; Planlamanın ne kadar bir süreyi kapsayacağı önemlidir. Planlar kısa, orta ve uzun vadeli olabilir. Planların süresi örgütün faaliyet alanına göre değişir. Örneğin; kozmetik sanayisinde plan 5-10 yılla sınırlı iken, bu süre orman ürümlerinde 50 yıl, bankacılık gibi alanlarda (özellikle bizim gibi ülkelerde değişken bir ekonomik bir yapı içinde) bir yıldan çok daha az olabilir. Yönetici, kısa vadeli planları, uzun vadeli planların içinde yürütürse başarılı olur.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

14 + 13 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.