Proje başarısını ölçümlemek zor ve tartışmalı olabilir. Her projenin farklı olması başarısını farklı değerlendirmeyi gerektirebilir. Sayılar bir çok şey söyleyebilir ama proje başarısını değerlendirmek ayrı bir şeydir. Basitçe söylemek gerekirse projenin hedeflerini tutturması diyebiliriz. Önemli olan proje yönetimi ile gerçekleştirilebilecek olan ve kontrol edebileceğiniz başarı faktörlerinin doğru belirlenmesidir.
Proje başarı ölçümlerinde planlanan-gerçekleşen veriler dikkate alınarak sapmalara bakılır. Sonuçlar performans hakkında bilgi verirken projenin geri kalanına ilişkin ayarlamalar yapmanızı, gelecekteki projelerin daha iyi planlanmasını sağlar.
Planlanan ve gerçekleşen süre, maliyet bilgileri tahminlerinizin doğruluğunu, tahmin süreçlerinizin performansınızı ve başarısını gösterir.
Eğer hedefleriniz aşağıdan yukarıya (aktivite, aşama, proje) bazında tanımlanmışsa, projenin tamamlanması ile elde edilen bilgiler tüm projeye ilişkin hedeflerin tutup tutmadığını görmenizi sağlar. Genel bir hedef belirlenmişse başarı ve başarısızlığı belirlemek zorlaşır.
Projeler, proje ekibi ile başarılır. Projelere ilişkin göstergeler proje ekibinin somut ve soyut değerlendirilmelerini gerektirir.
Proje değerlendirilmesinde paydaş ve müşteri desteği önemli bir göstergedir.
Proje ekip üyelerinin değişme veya işten çıkma oranları önemli bir göstergedir. Proje ekip üyelerinin projede veya şirkette kalmaları önemli bir başarı göstergesidir.
Yönetimin, sponsorun, proje müşterisinin ve paydaşların proje süresince veya sadece sonunda yapacakları değerlendirmeler (memnuniyet anketleri vb.) önemli göstergelerdir.
Projenin kazanacağı ödüller, basında çıkan olumlu yazılar vb. başarı göstergeleridir.
Projenin sağlayacağı faydaların takip edilmesi, planlanan-gerçekleşen kıyaslaması Yönetimin sorumluluğundadır. Yönetim yapacağı değerlendirmelerle onay-red süreçlerini gözden geçirmeli, şirketin stratejik hedeflerine uygun, doğru projelerin seçimi konusunda sistematik, matematiksel bir süreç uygulamalıdır.
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Proje Yönetimi Başarısı ile Ürün Başarısı Arasındaki Fark
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 25 – Proje Performans Alanları – 1
- Proje Yönetiminde Tamamlama için Gerekli Performans Endeksi – TGPE (To Complete Performance Index (TCPI))
- Projelerde Düşük Performansın Nedenleri
- Golem Etkisinin Projeler Üzerindeki Olumsuz Etkileri
- Zayıf Taraf Etkisinin Projeler Üzerindeki Olumsuz Etkileri
- Projelerde Performans Ölçütleri
- Projeler Açısından Adaletsizlik
- Proje Yöneticisinin Sorumlulukları ve Hakları
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 26 – Proje Performans Alanları – Paydaşlar – 1