Proje ve/veya Fazın Kapanışı aşamasında proje çıktılarına etki eden farklı proje değişkenleri, gelecekteki proje performansı geliştirmesi amacıyla Regresyon Analizi ile değerlendirilebilir.
Proje Yöneticilerinin proje sürecinde elde ettikleri bilgileri değerlendirmeleri önemlidir. Mevcut ortam ve proje değişkenleri gelecekteki proje çıktılarına ilişkin öngörüler yapılabilmesini sağlar. Bu amaçla kullanılan araçlardan birisi Regresyon Analizidir.
Regresyon analizi, aralarında sebep-sonuç ilişkisi bulunan iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu ilişkiyi kullanarak o konu ile ilgili tahminler (estimation) ya da kestirimler (prediction) yapabilmek amacıyla yapılır.
İki ya da daha çok değişken arasında ilişki olup olmadığını, ilişki varsa yönünü ve gücünü inceleyen “korelasyon analizi” ile değişkenlerden birisi belirli bir birim değiştiğinde diğerinin nasıl bir değişim gösterdiğini inceleyen “regresyon analizi” Proje yönetiminde kullanılan istatistiksel yöntemlerdir.
İki değişken arasındaki ilişkiyi Proje Yöneticisi bir grafik üzerinde görebilir. (Bakınız: Proje Kalite Yönetiminde Dağılım Şemaları)
Güçlü bir ilişki olması gelecekte dikkat edilmesi gerektiğini gösterir, doğru kararlar alınmasını sağlar. Örneğin gereksinimlerin net olması ile projenin zamanında tamamlanması, değişikliklerin az olması ile projenin az gecikmesi arasındaki ilişki vb.
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Proje Yönetiminde Matris Şemalar
- Proje Yönetiminde Fırsat Maliyeti
- Proje Yönetiminde Trend Analizi
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 84 – Yöntemler – 1
- Proje Yönetiminde Dağılım Şemaları
- Proje Yönetiminde Proje Kapanış Analizi: Başarı ve Performansın Değerlendirilmesi
- Proje Yönetiminde Varyans Analizi
- Proje Yönetiminde Maliyet Eğilim Analizi (Cost Trend Analysis – CTA)
- Proje Tedarikçileri ile İletişim Kurmak
- Proje Kapsam Kontrolünde Eğilim Analizi Kullanımı