Temel çelişkimiz hem başarmak istememiz hem de bildiğimiz doğruları uygulamamamız. Bu konuda karınca kolonilerini örnek alan bir yaklaşımdan söz etmek istiyorum;
Şirkette üst yönetim, hedefleri merkeze koymalı, kendini merkezden çıkarmalıdır. Karınca kolonilerinde genel müdür yoktur. Tüm koloni tek bir vücut gibi çalışır. Herkes kendi rolünü oynarken ortak paydada birleşirler. Hedefleri basittir yiyecek bul ve düşmanlarla savaş. Hedefler şirketlerde de basitleştirilebilir yeter ki “Az olan iyidir” anlaşılsın.
Bir karınca bir yiyecek (fırsat) bulduğunda bunu diğerlerine anında iletir ve herkes oraya yönelir. Şirket içi ve çalışanlar arası iletişim kanallarının açık olması fırsatların ve tehditlerin anında görülebilmesini sağlar.
Karıncalar farklı yönlere yeni fırsatlar bulmak için giderler. Şirketler çalışanlarına inovasyon, yeni fikir ve ürünler için fırsatlar tanıyabilirler. Yeni fikir ve ürünlerin test edilebilmesine alan ve zaman tanıyabilir, bütçe ayırabilirler.
Karıncalar önlerindeki dönem için çalışırlar ve yaptıklarını güvene alırlar. Şirketler günü veya geleceği kurtarmak için inovasyona ve elde ettikleri değerleri korumaya yeterli kaynak ve zamanı ayırabilirler.
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Değişim ve Dönüşüm Yöneticileri – Dijital Modacılar – 2
- Projelerde Beyin Fırtınasını Grup Geçişi Tekniği ile Yapmak
- Öğrenme Çevikliği Neden Önemlidir?
- Şirket Kültürü ve Proje Yönetimi – 6
- Proje Yöneticisi Tipleri – Uzmanlar
- Proje Yöneticisi Tipleri – Elçiler
- Proje Yönetiminde SWOT Analizi
- Proje Yöneticisinin İş Kararlarına Katılması Gerekir
- Kendini İşe Ada(ya)mayanlar
- Projeye Yeni Bir Ekip İle Başlamak