PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 13 – Proje Yönetim İlkeleri – 2

1 – ÇALIŞKAN, SAYGILI VE İLGİLİ (DİKKATLİ OLAN VE SORUMLULUK ALAN) OLMAK

Dikkatli olanlar ve sorumluluk alanlar, iç ve dış yönergelere (kurum politika ve prosedürleri, yasalar) uyumu sürdürürken, dürüstlük, özen ve güvenilirlikle aktiviteleri yürütmek için sorumlu davranırlar. Destekledikleri projelerin finansal, sosyal ve çevresel etkilerine geniş bir bağlılık gösterirler.

Dikkatli ve sorumluluk almak, organizasyon içindeki ve dışındaki sorumlulukları kapsar;

  • Dürüstlük,
  • Özenlilik,
  • Güvenilirlik,
  • Uyumluluk.

Bütünsel bir bakış açısıyla, finansal, sosyal, teknik ve sürdürülebilir çevre bilincini dikkate alırlar.

Dikkatli olanlar ve sorumluluk alanlar, farklı durumlara, farklı uygulamalarla doğru yaklaşmaya çalışırlar. Herhangi bir konu (problem çözme, çare bulma vb.) onlara emanet edilebilir. Kaynakların doğru planlanması, kullanımı ve yönetimine odaklanırken organizasyonun değerlerini ve etik kuralları korumak anlamına gelir.

Dikkatli olmak ve sorumluluk almak, organizasyon içinde ve dışında sorumlulukları kapsar. Organizasyon içinde şunları içerir:

  • Kuruluşa, hedeflerine, stratejisine, vizyonuna, misyonuna ve uzun vadeli değerinin sürdürülmesine uygun olarak çalışmak,
  • Primleri, fırsatlara erişimleri ve adil muamele dahil olmak üzere proje ekibi üyelerinin taahhüdünü almak ve diğerlerine saygılı bir şekilde katılımlarını sağlamak,
  • Projede kullanılan organizasyonel finansmanın, malzemelerin ve diğer kaynakların özenli kullanımı,
  • Liderlik pozisyonlarında olduklarında yetki, hesap verebilirlik ve sorumluluğun uygun kullanımını anlamaktır.

Kuruluş dışında aşağıdakiler gibi alanlarda sorumlulukları içerir:

  • Çevresel sürdürülebilirliği, organizasyonun malzeme ve diğer kaynaklarının doğru kullanımını sağlamak,
  • Organizasyonun ortakları vb. dış paydaşlarla gerekli ilişkileri yürütmek,
  • Organizasyonun veya projenin yer aldığı pazar, sektör, sosyal topluluk ve bölgeler üzerindeki etkisini dikkate almak;
  • Bulunduğu sektör veya pazarda durumunu geliştirmek.

Sorumluluk alanlar, güven verirler, güvenilir kabul edilirler. Güveni oluşturan ve sürdüren eylem ve kararları yaptıklarına yansıtırlar. Hem örtük hem de açık görevlere uyumlanırlar;

  • Dürüstlük – Tüm görevlendirmelerde ve iletişimlerde dürüst ve etik davranırlar. Kendilerini en yüksek standartlarda tutarlar ve organizasyonun beklediği değerleri, ilkeleri ve davranışları sergilerler. Görevlerinde ve kararlarında kişisel ve kurumsal değerleri yaşayarak ve sergileyerek güven inşa eder, rol model olarak hizmet ederler. Proje yönetimi bağlamında ele almak gerekirse ekip üyelerinin, meslektaşlarının ve diğer paydaşlarının söylediklerini ve eylemlerini dikkate alırlar, empati kurarlar, geri bildirim yaparlar ve geri bildirime açıktırlar.
  • Özenlilik – Sorumlu oldukları konuları önemserler ve özenle denetlerler. Yüksek performanslı projeler, tanımlanmış sorumluluk sınırlarının ötesinde, ilgili konuları özenle denetleyen profesyonellere sahiptir. Kişisel hayatlarında olduğu gibi, iş konusunda da çok dikkat eder ve aynı seviyede özen gösterirler. Önemseme, organizasyonun iç işleriyle ilgilidir.

Her organizasyonda çevreye gösterilen özen, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve gezegenin her yerindeki insanların koşullarına duyulan ilgi, kurumsal politika ve ilkelere yansıtılmalıdır.

Projeler, beklenmeyen veya istenmeyen sonuçlara yol açabilecek değişiklikleri beraberinde getirebilir. Proje uygulayıcıları, paydaşların farkında olması ve bilgilendirilmesi için proje sonuçlarının olası olumsuz yönlerini belirlemeli, analiz etmeli ve yönetmelidirler.

Özenli, şeffaf bir çalışma ortamı oluşturmak, iletişim kanallarının açık olmasını ve paydaşların endişelerini ceza vb. korkusu olmadan dile getirmelerini içerir.

  • Güvenilirlik. Kendilerini, rollerini, proje ekiplerini ve yetkilerini hem organizasyon içinde hem de dışında doğru şekilde temsil ederler. Bu yaklaşım, kişinin taahhüt etme, karar verme veya bir şeyi onaylama derecesini anlamalarını sağlar. Güvenilirlik, bireylerin kendi kişisel çıkarları ile organizasyonlarının veya müşterilerinin çıkarları arasındaki çatışmaları proaktif olarak yönetme becerisine bağlıdır. Bu tür çatışmalar güveni ve güvenirliği sarsabilir, etik olmayan veya yasa dışı davranışlarla sonuçlanabilir, kafa karışıklığı yaratabilir veya uygun olmayan sonuçlara yol açabilir. Dikkatli olan ve sorumluluk alanlar, projeleri bu tür güven ihlallerinden korurlar.
  • Uyumluluk. Yasalara, kurallara, düzenlemelere ve gerekliliklere uyarlar. Bunları uyumlu bir şekilde proje kültürüne tam olarak entegre etmenin yollarını ararlar. Birbirinden farklı veya potansiyel olarak çelişkili yönergelerle ilgili uyumu sağlarlar. Kendilerini, organizasyonlarını, paydaşlarını ve genel olarak halkı korumaya yönelik politika ve yasalara uymak için çaba harcarlar. Proje paydaşlarının çelişkili yönergeler veya sorunlarla karşı karşıya kaldığı durumlarda, uygun danışmanlık ve yönlendirme sağlarlar.

Hizmetkar liderlik, şeffaflık ve güvenilirlik gerektirir. Projeler, proje ekibinin yanı sıra proje teslimatları ve sonuçlarından etkilenenlerin (müşteri, kullanıcı vb.) hayatlarını etkilerler. Projelerin amaçları ve sonradan ortaya çıkan etkiler farklı olabilir. Örneğin trafik sıkışıklığını hafifletmek, yeşil alanların azalması gibi sonuçlar doğurabilir. Proje ekipleri ve organizasyon liderleri, organizasyonel ve proje hedeflerini tüm paydaşların ihtiyaç ve beklentileriyle dengeleyerek sorumlu kararlar alabilmek için bu tür faktörleri ve etkileri dikkatlice değerlendirirler.

Organizasyonlar, finansal, teknik, sosyal ve çevresel performansı “sırayla değil aynı anda” dikkate alan bütünsel bir bakış açısına ihtiyaç duyarlar. Yaşadığımız ortam her zamankinden daha fazla birbirine bağlı faktörler içerdiğinden, sınırlı kaynaklara ve ortak paylaşılan bir çevreye sahip olduğumuzdan, yönetim kararlarının projenin ötesindeki sonuçları dikkate alması gerekliliğinin unutulmaması gerekiyor.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

sixteen − two =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.