PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 4 – Değer Teslimi Bileşenleri

Organizasyonlarda değer yaratmak için portföyler, programlar, projeler, ürünler ve operasyonlar gibi çeşitli bileşenler vardır. Bileşen kavramı portföy, program, proje vb. tüm yapılan işler için kullanılır.  Organizasyonlar stratejileriyle uyumlu değer sağlamak için bileşenlerin yönetimi için bir sistem oluştururlar.

PMBOK 7 iki şekil üzerinde sistemi anlatmaya çalışmaktadır. Aynı grafiği küçük bir ekleme ile 2 kere kullanmaları pek akıllıca olmamış. Tek grafik üzerinde anlatmak gerekirse aşağıda 2 portföy, 1 program ve projeden oluşan bir yapı yer almaktadır. Portföyler, program ve projeleri içerirken, bağımsız program ve projeler olabilir. Operasyonlar, portföyleri, programları, projeleri, tedarik zinciri yönetimi vb. gibi diğer iş fonksiyonlarını doğrudan destekleyebilir ve etkileyebilirler. Portföyler, programlar ve projeler, operasyonların yanı sıra birbirlerini de etkileyebilirler.

Öte yandan değer teslimi sistemi, organizasyonun iç ortamının (politikalar, prosedürler, metodolojiler, çerçeveler, yönetişim yapıları vb.) parçalarıdırlar. İç ortamın üzerinde organizasyonu etkileyen daha geniş dış ortam (ekonomi, rekabet ortamı, yasal kısıtları vb.)  mevcuttur. Sonraki yazılarımda iç ve dış ortamlar hakkında daha fazla bilgi vereceğim.

Değer teslimi sistemindeki tüm bileşenler, projenin hedeflediği çıktıları (ürün, hizmet vb.) üretmek için kullanılan teslimatları (ürün parçası, dokümanlar vb.) yaratırlar. Çıktı, bir sürecin veya projenin, kısmi veya nihai sonucu olabilir.

Bileşenlerin sonuçlarına, seçimlerine ve kararlara odaklanmak, projenin uzun vadeli performansını vurgular. Burada vurgulanmaya çalışılan uzun vadeli performans hedefleniyorsa bileşenlerin seçimine(neyi yapalım, neyi yapmayalım), kararlara ve özellikle sonuçlarına odaklanmanın önemidir. 

Değer teslimi sistemini özetlersek: Bileşenler çıktıları yaratırlar. Çıktılar, organizasyonun beklediği kazanımlar, faydalardır. Faydalar ise değer yaratırlar. 

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

20 − 20 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.