Temel Çizgi Performansı
Maliyet ve zaman çizelgesi temel çizgisi en sık kullanılanlardır. Kapsam veya teknik temel çizgisi, teslimat ölçümlerindeki bilgileri kullanırlar.
Zaman çizelgesi ölçütleri
- Başlangıç ve bitiş tarihleri – Planlanan başlangıç ve bitiş tarihleri, fiili (gerçekleşen) başlangıç ve bitiş tarihleri ile karşılaştırılır. İşin plana göre ne ölçüde tamamlandığı ölçülür. Projede en uzun yolda (kritik yol) olmasa bile, geç başlayan ve biten aktiviteler, projenin planlandığı gibi performans göstermediğini gösterir.
- Efor ve süre – Gerçekleşen efor ve süre ile planlanan efor ve sürenin karşılaştırılması, tahminlerin geçerli olup olmadığını gösterir.
Video: Kritik Yol Analizi – 1
Video: Kritik Yol Analizi – 2 - Zaman çizelgesi varyansı (ZÇV) Schedule Variance (SV) – Kritik yoldaki performansa bakılarak zaman çizelgesi varyansı belirlenebilir. Kazanılmış değer, planlanan değer ile gerçekleşen değer arasındaki farktır.
- Zaman çizelgesi performans endeksi (ZÇPE) – Schedule Performance Index (SPI) – Zaman çizelgesi performans endeksi, zamanlanmış çalışmanın ne kadar verimli bir şekilde gerçekleştirildiğini gösterir.
Video:Kazanılmış Değer Analizi - Özellik tamamlama oranları – Sık gözden geçirmeler sırasında özellik kabul oranını incelemek, ilerlemenin değerlendirilmesine, tamamlama tarih ve maliyetlerini tahmin etmeye yardımcı olur.
Maliyet ölçütleri
- Planlanan maliyet & fiili maliyet – İşçilik veya kaynaklar için yapılan tahminler (planlanan) gerçek maliyetlerle karşılaştırır. Bu terim yanma oranı (burn rate) olarak adlandırılabilir.
- Maliyet varyansı (MV) – Cost Variance (CV) – Gerçekleşen maliyetin tahmini (planlanan) maliyetle karşılaştırılmasıdır. Kazanılmış değer, planlanan ile gerçekleşen maliyet arasındaki farktır. Yukarıdaki grafikte görebilirsiniz.
- Maliyet performans endeksi (MPE) – Cost Performance Index (CPI) – Gerçekleştirilen işin bütçelenen maliyetine göre ne kadar verimli yapıldığını gösterir.
Kaynak Ölçütleri
Kaynak varyansları sıklıkla maliyet sapmalarına yol açtığından, kaynak ölçümleri maliyet ölçümlerinin bir alt kümesi olarak ele alınır. Fiyat ve kullanım varyansı değerlendirilir;
- Fiili (gerçekleşen) kaynak kullanımı & planlanan kaynak kullanımı – Kaynakların fiili kullanımı planlanan kullanım ile karşılaştırılır, kullanım varyansı hesaplanır.
- Fiili (gerçekleşen) kaynak maliyeti & planlanan kaynak maliyeti – Kaynakların gerçekleşen maliyeti, planlanan maliyetle karşılaştırılır, fiyat varyansı hesaplanır.
Türkçe eğitimler
İngilizce eğitimler
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Proje Yönetimi Başarı Ölçütleri – 2
- Proje Yönetiminde Varyans Analizi
- Zaman Çizelgesi Yönetimi Planı
- Proje Yönetiminde Temel Performans Göstergeleri
- Proje Yönetiminde Çalışma Performansı Verileri, Bilgileri ve Raporları
- Proje Yönetiminde Tamamlama için Gerekli Performans Endeksi – TGPE (To Complete Performance Index (TCPI))
- Proje Yönetiminde Performans Ölçümü Temel Çizgisi(PÖTÇ)
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 91 – Eserler – 4
- Projelerde Performans Ölçütleri
- Proje Yönetiminde Kazanılmış Değer Analizi
Takip Edin: