PRiSM, Green Project Management (GPM) tarafından 2013 yılında geliştirilen, ilkelere dayalı bir proje yönetimi metodolojisidir. Proje yönetimini, kârı artırırken projelere daha sürdürülebilir bir şekilde yaklaşmak için yeni araçlar sağlayan BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ile birleştirir.
GPM’nin PRiSM modeli temel olarak Proje Yönetiminde Sürdürülebilirlik (İnsan, Kâr, Ürün, Gezegen ve Süreç) için 5P(People, Profit, Product, Planet, Process) Standardına dayanmaktadır. PRiSM, planlama sırasında proje sonrası etkiler dikkate aldığından tipik proje yaşam döngüsünün ötesine uzanır. PRiSM öncelikle çevresel etkilerin endişe verici olduğu inşaat ve altyapı dahil büyük ölçekli projelerde kullanılır. PRiSM dört önemli aşamadan ve prensipten oluşur.
PRiSM’nin Aşamaları
PRiSM’nin dört aşaması vardır. Bu aşamalar proje öncesinde başlar ve proje tamamlandıktan sonra da devam eder. Projenin çeşitli faaliyetlerini belirlemek, tanımlamak, kontrol etmek ve kapatmak için bu aşamaların tümü birbiriyle bağlantılıdır.
- Ön Proje/Başlatma Aşaması: Projenin fizibilitesi 5P standartları dikkate alınarak belirlenir. Gerekçe ve sürdürülebilir yaklaşımdan oluşan bir iş senaryosu üretilir.
- Planlama aşaması: Proje kapsamına göre proje planlama yapılır.
- Yürütme ve kontrol aşaması: Planlanan faaliyetler proje planına göre yürütülür, kontrol edilir ve izlenir. İlerleme başlangıçtaki plandan saptığında düzeltici eylemler uygulanır.
- Kapanış aşaması ve incelemeler: Proje tamamlanır ve sonuç teslim edilir. Gelecekte referans olarak yararlı olabilecek alınan derslerin kaydedilmesi için proje incelemesi ve gerekli dokümantasyon, projenin tamamlanmasından sonra gerçekleştirilir.
PRiSM’in İlkeleri
PRiSM’in başarısı kurumsal bağlama bağlıdır. Bu nedenle, PRiSM ilkelerini kuruluş genelinde uygulamadan önce anlamak önemlidir.
- Bağlılık ve Sorumluluk: Sağlıklı, temiz ve güvenli bir çevre, adil ücretlendirme, eşit fırsatlar, etik kazanımlar ve gerekli tüm yasalara uyum ihtiyacı karşılanır.
- Etik ve Karar Verme: Çevreye yönelik kısa ve uzun vadeli olumsuz etkilerin belirlenmesi, azaltılması ve önlenmesi ile organizasyonel etik ve karar alma süreçleri uyumlu hale getirilir.
- Bütünleşme ve Şeffaflık: Proje yönetiminin tüm yönlerinde ekonomik kalkınma, sosyal bütünlük ve çevrenin korunması arasındaki karşılıklı bağımlılık tanımlanır.
- Kaynakların Geliştirilmesi: Kaynak ve teknoloji kullanımına bütünsel yaklaşılır.
- Sosyal ve Ekolojik Eşitlik: Yaşam alanlarını ve çevrenin ekolojik duyarlılığı göz önünde bulundurarak yaşam ortamı eleştirel bir şekilde değerlendirmek için demografik dinamikler kullanılır.
- Ekonomik Refah: Mevcut ve gelecekteki paydaşların ihtiyaçları dikkate alınarak finansal stratejiler oluşturulur.
Türkçe eğitimler
İngilizce eğitimler
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Sürdürülebilir Proje Yönetimi
- Projelerde Sürdürülebilir Planlama: Geleceğe Yatırım Yapmak
- Sorumlu Proje Yönetimi
- Projelerde Geç Fark Edilen Hataları Önlemek
- Proje Yönetiminde Ayrıştırma (Decomposition)
- PRINCE2 Metodolojisi
- Proje Yönetiminde Prospeksiyon
- Proje Süreçlerinde Çatışmalar
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 36 – Proje Performans Alanları – GELİŞTİRME YAKLAŞIMI VE YAŞAM DÖNGÜSÜ – 2
- PMBOK7’yi Beraber Okuyalım – 68 – Proje Performans Alanları – Belirsizlik – 5