Bir projeyi hayata geçirmek ile ilgili varsayımlarda bulunurken kısıtlarla sınırlıyızdır. Normal Koşullar Altında (NKA) diye yola çıktığımızda bazı olumsuzlukların olabileceğini düşünür, olmayacağını varsayarak hareket ederiz.
Planlama aşamasında bir çok parametre varsayım ve kısıtlardan etkilenir. Ör. Proje Risk Yönetimi Planı varsayımlara dayalı olarak hazırlanır. Varsayımlar sürekli gözden geçirilmediğinde proje çıktıları olumsuz etkilenir.
Varsayımlar
Gelecekte doğru olacağına inandığımız konulardır. Bilgi, deneyim ve eldeki bilgiler doğrultusunda yapılır. Bazı durumların gelecekte olacağını veya olmayacağını varsayarız. Örneğin proje ekibinden birinin ayrılabileceği varsayımıyla planlarımızı ve stratejilerimizi belirlememiz gerekebilir.
İhtiyacımız olan kaynakların sağlanacağını, tedariklerin gecikmeyeceğini, müşteriden ek isteklerin gelmeyeceğini, toplantıya herkesin katılacağı vb. varsayımlarda bulunabiliriz. Tüm bunlar risklerin belirleyicisi olacaktır.
Kısıtlar
Maliyet, zaman, kaynak, kanun ve kurallar gibi projeyi sınırlandıran faktörlerdir. Projenin bu kısıtlar altında gerçekleştirilmesi gerekir. Kısıtların olabildiğince erken netleştirilmesi çok önemlidir.
PMBOK®, 6 adet proje kısıtından söz eder: kapsam, zaman çizelgesi, maliyet, kalite, kaynak ve risk. Kapsam, zaman çizelgesi ve maliyet “Üçlü Kısıtlar” olarak ta bilinirler.
Kısıtlar iki tipte olabilir;
- İş Kısıtları
- Teknik Kısıtlar
İş Kısıtları
Zaman, bütçe, kaynak vb. şirket kaynaklı kısıtlardır.
Teknik Kısıtlar
Tasarımı etkileyen teknik özellikler, kanun ve kurallar ile ilgili uygulama yönetmelikleri örnek verilebilir.
Kısıtlar kontrolünüz dışındadır. Müşteri, şirket veya devlet tarafından getirilmiş olabilir. Örneğin, 1.12.2020’de projenin tamamlanması gerekmektedir, 3 adet mühendis vardır, ISO XXXXX standartlarına uyulacaktır vb.
Projeyi etkileyebilecek varsayımların analiz edilmesi ve kısıtların netleştirilmesi çok önemlidir.
Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:
- Kapsam Yönetimini Planlamak
- Proje Yönetiminde Teknik Performans Analizi
- Zaman Çizelgesi Yönetimi Planı
- Proje Paydaşları Nasıl Tanımlanır?
- ISO 21500 ve PMI Standartları – 6 – Kaynaklar ve Zaman
- Proje Yönetiminde Alternatif Analizi
- Projenin Başarısını Tanımlamak
- Proje Yönetimi Planlama Sürecinde Neler Yapılmalı?
- Proje Yönetiminde Çalışma Performansı Verileri, Bilgileri ve Raporları
- Projelerde Maliyet-Fayda Analizi