Çapraz Ateşte Kalmak

Diyelim ki bir şirketi, ekibi ya da departmanı yönetiyorsunuz. Sizinle çalışan 2 kişi birbirleri ile çatışma içindeler. Gelen raporlar birbirlerini suçlar nitelikte. Ne yaparsınız? Onlarla dövüşür müsünüz? Onları durdurur musunuz? Her ikisine de ateş açar mısınız?

Mehmet, Elvan’dan gelen mektubu aldığında biraz yüzü asılmıştı. Zarfta “Gizlidir” ibaresi vardı. “Yine mi?“ dedi içinden. “Selim ile Elvan arasında sürüp giden çatışmaya ilişkin bir not daha” diye düşündü. Okuması gerektiğini ama ciddi zaman kaybı olacağını düşünüyordu. Derken telefon çaldı ve kimin aradığına bakmadan telefonu kaldırdı “Merhaba, ben Mehmet”

Arayan Selim’di. “Gördünüz mü? Bu gerçekten çok fazla oldu. İnanamıyorum…”

Mehmet, Selim’i durdurdu. “Biliyorum, tekrar etme. Ne e-posta ne de yazı göndermenizi istemiyorum. Şimdi çık ve güzel bir yürüyüş yap. Yarın her ikinizle beraber bir toplantı yapacağım ve bu çocukça çekişmeyi geride bırakacağız.” dedi.

Mehmet, iki yöneticisi olan Elvan ile Selim arasında kalmıştı. Şu aşamada Mehmet 2 tane doğru şey yapmıştı: Barış yapılmasına ilişkin niyetini göstermiş, Selim’in karşı ateş açmasını engellemişti.

Şimdi hem elemanlarını kaybetmemeli hem de işlerin yürümesini sağlamalıydı. Ne yapılabilirdi;

Harekete geçin

Çatışmanın devam etmesine müsaade etmeyin. Siz harekete geçmezseniz çatışmayı teşvik etmiş olursunuz. Çatışmayı neyin ortadan kaldırabileceğine odaklanın.

Ateşkes ilan edin

Öylelikle durumu daha karmaşık hale getirmekten kurtulursunuz.

Kendi rolününüzü değerlendirin

Eğer iki kişi kişisel bir çatışma içindeyse ve siz bu çatışmanın parçası olarak kendinizi görmüyorsanız, parçası değilsinizdir. Ama tek çözüm noktasıysanız kaçarınız yok demektir.

Kolaylaştırıcıları devreye alın

Bazen danışmanlık firmaları ya da diğer departmanlar tarafsız göz olarak bazı olayları ele alıp, çözüm getirebilirler. Kendiniz denemeyin. Bunu bir diş hekiminin diğer diş hekimine gidişi olarak düşünün.

İlk toplantıyı açıklayıcı yapın

İlk toplantıda çözüme gitmeyi hedeflemeyin. Önce ne olup bittiğini iyice masaya yatırılmasına gayret edin. Büyük olasılıkla her iki çalışan da kendi haklı bakış açılarını dile getireceklerdir. Bakış açılarını objektif bir şekilde değerlendirmeye çalışın.

İki kişinin çatışması diğerlerine örnek olabilir. Yaşanan çatışmanın sebep ve çözümünün şirket içerisinde emsal kabul edileceği anlamına gelebilir. Bu yüzden çözümlerin kalıcı ve doğru olması çok önemlidir.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 × one =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.