Proje Riskleri – 12 – Kararlar

Bürokrasi – Şirket içi karar verme süreci projelerde gecikmelere yol açabilir.

Proje ile ilgili karar verme süreci tanımlanmalıdır. Proje başlangıcında karar alınması gereken durumlar ile karar alam sürecine ilişkin rol ve sorumluluklar gözden geçirilmelidir. Kararlara ilişkin olası bekleme süreleri dikkate alınarak zaman planlaması yapılmalıdır. Belirli düzeylerde (<10.000 TL vb.) Proje Yöneticisine karar verme yetkisi tanımlanmalıdır.

Karar vermeme – Paydaşların karar verme konusunda çekinceli davranışları projede problemler yaratır.

Proje başlangıç toplantısında karar verme konusunda departmanların rol ve sorumlulukları değerlendirilmelidir. Her paydaşın karar alma veya verme konusunda çekinceleri dinlenmeli ve çözüme kavuşturulmalıdır. Karar verme sorumluluğunu taşımaya istekli olmayan paydaşlar ile ilgili Sponsor ile Proje Yöneticisi beraber çözüm üretmelidirler.

Kötü ve/veya Yanlış Karar – Yeterli veri olmadan ve iyi değerlendirilmeden alınan kararlar, ihtiyacı gidermeyebilir ya da yeni problemlere sebep olarak projeyi olumsuz etkilerler.

Karar alınması gereken konuda karar alıcının durumu iyi anlamasını sağlamak gerekir. 5N1K yaklaşımı ile karar gerekliliği açıklanmalıdır. Alınması gereken kararın olumlu ve olumsuz etkileri değerlendirilmelidir. Alınan Kararlar kayıt altına alınmalıdır. Kimin, hangi konuda, ne karar verdiği tarih ile bu listede yer almalıdır.   

Hayatımız Proje – Proje Yöneticisinin El Kitabı – Gökrem Tekir – Savaş Şakar adı kitabımız çıktı. Bilgi almak ve İMZALI kitap siparişi vermek için tıklayınız.

Uyarı: Yayınevlerinde ya da kitapçılarda yoktur.

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

5 × 5 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.