Proje Yönetimi ve Zeka

ZEKA. - ppt indir

Proje Yöneticileri, projeleri yürütme konusunda farklı yeteneklere sahiptirler. Bu farklılık, durumu ele alma biçimlerinde açıkça görülebilir. Proje Yöneticileri projenin karmaşıklığını anlama, çevrelerine uyum sağlama, deneyimlerden öğrenme ve engelleri aşma yetenekleri açısından farklılık gösterirler. Bu yüzden başarılı Proje Yöneticileri hem bilişsel hem de duygusal zekaya ihtiyaç duyarlar.

Bilişsel Zeka

Psikometrik yaklaşım, zekayı bir yetenekler toplamı olarak görür ve onu bilişsel yeteneğin tek ölçüsü olarak ifade eder. Bilgiyi işleme yaklaşımları, insanların entelektüel düşünme ve problem çözme için kullandıkları süreçleri tanımlar. Bu yaklaşım entelektüel davranışın altında yatan bilişsel işlevlerin incelenmesine odaklanır.

Sternberg, zekayı, kişinin kendi hedeflerine, kendi toplumuna ve kültürüne ait hedeflere ulaşmak için uyum sağlama, şekillendirme ve çevreyi seçme yeteneği olarak tanımlamaktadır. Sternberg zeka teorisini geliştirdi ve buna triarşik zeka teorisi adını verdi. Zekanın üç bölümden oluştuğunu savundu: Analitik, Yaratıcı ve Pratik zeka.

Analitik Zeka

Akademik problem çözme ve hesaplamayla ilgilidir. Sternberg, analitik zekanın analiz etme, değerlendirme, yargılama, karşılaştırma, karşıtlık oluşturma ve problem çözme becerisiyle ortaya çıktığını söylüyor.

Yaratıcı Zeka

Sorunlara ve durumlara çözümler tasarlamak veya hayal etmekle karakterize edilir. Bu alandaki yaratıcılık, beklenmedik sorunlara yeni çözümler bulmayı, sanat eserleri yaratmayı vb. içerir.

Pratik Zeka

Günlük yaşamınızda işe yarayan çözümler bulmak için kendi deneyimsel bilginizi uygulamaktır. Bu tür zeka, geleneksel IQ anlayışından farklıdır. Pratik zekası yüksek bireylerin, yaratıcı ve analitik zekaları yüksek olabilir veya olmayabilir.

Başarılı bir Proje Yöneticisi zekanın üç bileşenine ve ilgili becerilere sahip olmalıdır.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

16 − 16 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.