Projelerde Karar Alma Dereceleri

The Art of Effective Decision Making, The Risk Taking Dilemma and its  Impact on Business Results

Karar alma, farklı katılım derecelerine göre sınıflandırılabilir;

A-1 Tipi: Bu karar türünde kişi kararı tamamen kendisi verir. En büyük avantajı çok fazla zaman almamasıdır. Ancak kararı veren kişi büyük bir karizmaya sahip olmadığı ve insanlar onun muhakemesinin kendi muhakemesinden üstün olduğuna inanmadığı sürece böyle bir kararın kabul edilebilirliği çok düşük olacaktır. Otokratik bir karardır.

A-2 Tipi: Bu karar türünde karar veren kişi bilgi ister. Kararı uygulayacak olanlardan bilgi toplar. Bilgi sağlamak, kişilerin karara katkıda bulundukları hissini yaratır. Bu karar uygulandığında biraz daha destek alacaktır.

C-1 Tipi: Bu tür karar vermede karar verici, ilgili çeşitli kişilere bireysel olarak danışır. Onların fikirlerini dinler, tavsiyelerde bulunur ve kendi kararını verir. Bunun kabul edilebilirlik açısından daha büyük bir değeri vardır çünkü insanlar karar verilmeden önce kendilerine danışıldığını düşünürler.

C-2 Tipi: Bu türde karar verici, ilgili tüm kişilerle birlikte istişarede bulunur ve kararın çeşitli yönlerini tartışır. Bu tür karar vermenin avantajı, karar vericinin yalnızca bir kişi değil, kararın kendi fikirlerinden çıktığını düşünen bir grup olmasıdır. C-2 tipi karar veren kişi, tüm fikirlere ve artık karar alma becerisine sahip olduğunu hissediyorsa, kararların tamamen gelişmesini beklemek zorunda değildir. Nihai kararı karar verici verir.

G-2 Tipi: Bu türde karar verici ve ilgili tüm kişiler bir araya gelerek tartışır ve fikir birliğine dayalı bir karara varırlar. İlgili tüm insanların hedefleri ve değerleri eşleşmiyorsa zor bir süreçtir. Eğer bir fikir birliği yoksa, karar verici G-2 tipine mi yoksa C-2 tipine mi devam edeceğine karar vermek zorundadır.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

eleven + 5 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.