Projelerde Ekip Çalışma Kültürünün Önemi

Project Management Culture: Necessity or Nuisance? - IPMA International Project Management Association

Ekip çalışması kültürü, ekip üyelerinin örgütsel ve sosyal davranışını, uygulamalarını, inançlarını, iş ahlakını ve değerlerini ifade eder. İnanç, tutum ve iş ahlakı farklılıkları olmasa bile insanları yönetmek zor bir iştir.

İşgücündeki kültürel ve etnik çeşitlilik, herkes tarafından kabul edilebilir bir organizasyon kültürünü sürdürme ve geliştirme çabalarımızı engellememelidir.

Proje Yöneticisi kültürün proje performansını nasıl etkileyebileceğini bilmeli ve anlamalıdır.

Proje Ekip Üyelerinin kültürel farklılıkları iyi yönetilmezse Proje Ekibi işlevsiz hale gelir.

Kültürün, ortak değerleri, algıları, gelenekleri ve davranışları geliştirmek için evde başladığı unutulmamalıdır. Kültürün kökeni aile olduğundan aynı coğrafi bölge içinde kültür farklılaşabilmektedir. Ancak toplum düzeyinde bazı ortak kültürel değerler mevcuttur. Ayrıca ırk, din, cinsiyet ve hatta yaş farklılıkları kültürel farklılıklar yaratabilir.

Kültür, belirli bir sosyal, etnik veya yaş grubunun davranışları ve inançları olarak tanımlanabilir.

Proje yönetimi açısından bakıldığında, proje ekibinin görev yaptığı kurum kültürünün bir alt kümesi olan proje ekibinin çalışma kültürüdür. Kurumun çalışma kültürü, o organizasyondaki bireylerin veya grupların, normlarını ve davranışlarını etkileyen, paylaşılan inançları, değerleri ve uygulamaları içerir. Kurum kültürü zaman içinde kademeli ve yavaş gelişir. Geliştikten sonra değişmesi de aynı derecede yavaştır.

Kültürü yüksek ve düşük bağlam olarak sınıflandırabiliriz.

Yüksek bağlamlı bir kültürde insanlar, yazılı olmayan kuralları anlarlar.

Düşük bağlamlı bir kültürde ne söylerseniz onu kastediyorsunuz, demektir. Yanlış anlaşılma olasılığı minimumdur.

Proje yönetimi bağlamında veya heterojenliği temsil eden farklı kültürlerden oluşan bir proje ekibini yönetirken, yanlış iletişimi önlemek için düşük bağlam kültürü daha doğrudur. Yani, ne diyorsanız onu kastetmeli ve söylediklerinizin hiçbir gizli anlamı olmamalıdır.

Kültürel farklılıklar sözsüz iletişim ve dinleme becerileri şeklinde de kendini gösterir. Kurumlarda ve projelerde bağlam kültürü, sözlü ve sözlü olmayan iletişimin nasıl algılanacağını öğrenmekle başlar. Olası nüansları anlamadan önce ekip üyeleri ile ilişkiler kurmak gerekir.

Çalışma kültürünün bir diğer yönü zamana verdiği önemdir. Uluslar ve bölgeler arasındaki kültürel farklılıklar, tek renkli zamanın (M-zamanı) ve çok renkli zamanın (P-zamanı) tanımlanmasına yol açmıştır.

M-zamanı aynı anda tek bir şeyi yapmakla ilgilidir. Dikkatli planlama gerektirir. Sanayileşmiş toplumlarda görülebilir. Onlar için zaman belirli ve gerçektir.

P-zaman kültüründe, insan etkileşimleri ve ilişkileri, zamana ve maddiyata göre değerlendirilir. İş kişinin hızına bağlıdır ve genellikle öngörülemez. İnsanlar zaman taahhütlerini ciddiye almayabilir ve sıklıkla geç kalabilirler.

Projeleri yönetirken, projelerin zaman bağımlılığı nedeniyle M-zamanını benimsemek tercih edilmelidir. Proje Yöneticisi tüm proje ekip üyelerini M-zamanına göre eğitmeli ve yeniden ayarlamalıdır.

Türkçe eğitimler

İngilizce eğitimler

Aşağıdaki yazıları da beğeneceksiniz:

Takip Edin:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × 2 =

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.